* Scone *
Scone, kökeni tarihi bir tarif olan İskoç ve İngiliz mutfağına ait bir hamur işidir. Scone'un tarihi tam olarak belirlenmiş değildir, ancak bu tarifin kökeni Orta Çağ'a kadar gitmektedir. İskoçya ve İngiltere'nin farklı bölgelerinde farklı varyasyonlarda yapılan scone, genellikle çay saatlerinde veya özel günlerde servis edilen popüler bir atıştırmalık veya hafif atıştırmalıktır.
Scone kelimesinin kökeni de belirsizdir. Bazı kaynaklar, İskoç Gaelcesi'nden türediğini öne sürerken, diğer kaynaklar İngilizce kökenli olduğunu ileri sürer. Scone, geleneksel olarak yuvarlak veya üçgen şeklinde kesilen, yumuşak ve hafif bir hamur işidir.
Scone, genellikle üzerine krema ve reçel sürülerek servis edilir. Özellikle İngiltere'nin güneybatısında popüler olan bu geleneksel ikili, scone'un tadını tamamlar. Scone tarifleri zaman içinde çeşitlenmiş ve farklı malzemelerle kişisel tercihlere göre uyarlanmıştır, ancak temel prensip hafif, kabarık bir hamur elde etmektir.
Malzemeler:
![]() |
Peynirli ve Zeytinli |
2 su bardağı un
1/4 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı tereyağı (soğuk, küp küp kesilmiş)
1/2 su bardağı süt
2 adet büyük boy yumurta
1 çay bardağı kuru üzüm veya kuru meyve (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Fırını 220 dereceye (önceden ısıtılmış) ayarlayın.
Un, toz şeker, kabartma tozu ve tuzu bir karıştırma kabına ekleyin. Tereyağını bu karışıma ekleyin ve karıştırın. Karışım kumlu bir kıvam alana kadar karıştırın.
Sütü ekleyin ve karıştırın. Yumurtaları ekleyin ve hamur bir araya gelene kadar karıştırın.
Tezgahı unlayın ve hamuru üzerine alın. Hamuru biraz yoğurun ve üzerine isteğe bağlı olarak kuru üzüm veya kuru meyve ekleyin.
Hamuru yarım santimetre kalınlığında açın ve istediğiniz şekilde kesin. (Genellikle daire veya üçgen şeklinde kesilir.)
Hazırladığınız sconeleri yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine yerleştirin.
Fırını önceden ısıttığınız 220 dereceye getirin ve sconeleri 12-15 dakika kadar pişirin. Sconeler altın rengini alana kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra sconeleri soğumaya bırakın.
Ve her zaman söylediğim gibi tarife bağlı kalmak zorunda değilsiniz, (benim favorim tereyağ ve yaban mersini reçeli) Çeşitlendirmek sizin elinizde... :)
Comments
Post a Comment