Lezzetin Provence'den Esintilerle Buluştuğu: Geleneksel Ratatouille (Ratatuy) Tarifi

Tekrardan selamlar , tekrardan harika bir yemek tarifi ile sizlerle birlikteyim.Şimdiden herkese iyi eğlenceler dilerim... :) 

Ratatouille'nin kökeni tam olarak belirlenemese de, bu lezzetli yemeğin Provence bölgesine özgü olduğu düşünülüyor. Provence, Fransa'nın güneydoğusunda yer alan bir bölgedir ve Akdeniz iklimi ile ünlüdür. Bu iklim, bölgede yetişen sebzelerin bol ve lezzetli olmasını sağlar.

Ratatouille'nin kökeniyle ilgili çeşitli teoriler bulunmaktadır. Bazıları, yemeğin kökeninin Orta Doğu'ya dayandığını ve daha sonra Fransa'ya yayıldığını öne sürerken, diğerleri Provence'deki yerel tariflere dayandığını savunuyor.

Ratatouille'nin modern versiyonu genellikle domates, patlıcan, kabak, biber, soğan ve

sarımsak gibi sebzelerin bir araya getirilmesiyle yapılır. Bu sebzelerin Akdeniz bölgesinde bol miktarda bulunması, yemeğin popülerliğini artırmış olabilir. Ratatouille, Provence mutfağının önemli bir parçası haline gelmiş ve zamanla dünya genelinde popüler hale gelmiştir.

Bazı kaynaklar, ratatouille'nin kökeninin 18. yüzyıla kadar uzandığını iddia ederken, diğerleri daha yakın tarihlerde, özellikle 20. yüzyılın ortalarında popüler hale geldiğini öne sürer. Ancak kesin kökeni hakkında kesin bir tarih vermek zordur, çünkü yemek geleneksel bir tarif olup zamanla değişime uğramış olabilir ve bölgeye özgü birçok farklı versiyonu bulunmaktadır.



  Malzemeler:

1 adet orta boy patlıcan

1 adet orta boy kabak

1 adet orta boy dolmalık biber

1 adet büyük boy domates

1 adet büyük boy soğan

2-3 diş sarımsak

2 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz, karabiber, kekik (isteğe bağlı)

Taze kekik veya maydanoz (servis için)


  Yapılışı:

Patlıcanı ve kabakları yıkayıp küp şeklinde doğrayın. Tuzlu suda 10-15 dakika bekletin, daha sonra iyice durulayın ve süzün.

Dolmalık biberi yıkayıp küp şeklinde doğrayın. Soğanı ve sarımsakları da ince ince doğrayın.

Bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Doğranmış soğanları ve sarımsakları ekleyip pembeleşene kadar soteleyin.

Ardından doğranmış biberleri ekleyin ve birkaç dakika daha soteleyin.

Son olarak patlıcan ve kabakları ekleyin. Sebzeler hafifçe yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.

Domates salçasını ekleyip karıştırın. Kabuklarını soyduğunuz domatesi küçük küpler halinde doğrayın ve sebzelerin üzerine ekleyin.

Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak kekik ekleyin. Karıştırın ve kısık ateşte sebzeler iyice pişene kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

Servis yaparken üzerine taze kekik veya maydanoz serpiştirebilirsiniz.

Comments

Popular Posts